Titulní obrázek

Opel neuzavře žádnou továrnu před rokem 2014

Publikováno: 24.září 2012

Nedávno se začaly šířit zprávy o uzavření některé továrny automobilky Opel. Generální ředitel společnosti Karl-Friedrich Stracke však toto tvrzení vyvrací. Podle jeho slov do do roku 2014 žádná továrna neukončí svou činnost.

Poté ale může být provoz v některých továrnách ukončen. Koncern v minulosti podepsal dohodu, která zaručuje, že její evropské továrny budou do konce roku 2014 fungovat, do tohoto roku Opel dále nebude propouštět své zaměstnance. General Motors chce podle Strackeho hledat jiné možnosti, jak snížit své ztráty v Evropě. Jedním z řešení může být například snížení mezd. Ovšem v médiích se objevily zprávy, říkající, že Opel chce zavřít své továrny v anglickém Ellesmere Portu a německé Bochumi.

Dovoz a přihlášení vozidla: Aby bylo možné jezdit s dovezeným vozem, je nutné nové či ojeté vozidlo přihlásit do evidence. Musíte mít mimo jiné sjednané povinné ručení a na dopravním inspektorátu doložit originál zelenou kartu.

O německé továrně Stracke říká, že je pro Opel velice důležitá, v současnosti v ní vzniká Zafira, Zafira Tourer a Astra Classic. V Ellesmere Portu je pak vyráběna Astra a Astra Sports Tourer. V roce 2010 automobilka v rámci restrukturalizace uzavřela svoji továrnu v belgických Antverpách. Vedení GM slíbilo, že bude Opel i v následujících letech podporovat v jeho podnikání. Šéfové koncernu jsou přesvědčeni, že řešení dalšího směřování Opelu by mělo být vypracováno přímo v Evropě a ne ve Spojených státech. Opel bude do roku 2014 investovat 11 miliard euro, které mají být určeny na vývoj nových modelů a jejich uvedení na trh. Jedním z připravovaných nových Opelů je Allegra, minivůz cílící především na Fiat 500, Toyotu iQ a Volkswagen Up!.

Automobilka chce v následujících letech expandovat do dalších koutů světa, aby kompenzovala slabý odbyt v Evropě. Opel plánuje, že své vozy bude prodávat v Austrálii, Číně nebo Izraeli. General Motors během loňského roku v Evropě prodělal 747 milionů dolarů (cca 13,8 miliardy korun). Během prvních dvou měsíců letošního roku Opel a Vauxhall na evropských trzích prodaly 116.248 nových aut, o 19,9 % méně než v průběhu ledna a února 2011.